Nasza Własna Produkcja Królik Nowozelandzki - Królik Nowozelandzki
Z uwagi na niską zawartość tłuszczu, nie powoduje przybierania na wadze. Zaleca się jednak jego spożycie w odpowiednich ilościach. Dzięki temu, że dostarcza wystarczającą ilość energii, pozwala na długotrwałe utrzymanie witalności. Ta cecha minimalizuje również problemy związane z zmęczeniem i stresem.
Badania wykazały, że mięso królika w pełni zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na białko. Białko zwiększa funkcjonalność organów w ciele. Szczególnie białko niezbędne do trawienia dosłownie odnawia organizm w krótkim czasie. Białko, które zapobiega wielu chorobom, wzmacnia również kości i mięśnie.
Mięso królika jest bogate w witaminę B12, niezbędną dla układu nerwowego i komórek krwi, dostarczając 120% dziennego zapotrzebowania organizmu.
Mięso królika jest silnym przeciwutleniaczem. Oczyszcza organizm z wolnych rodników. Usuwa zakażone komórki przez układ moczowy. Dodatkowo, zawierające selen, mięso królika zwiększa szanse na poczęcie.